Program Kembali Ke Sekolah Batch 2009

Kuala Pilah, 31 Ogos 2012- Setelah pelbagai usaha dan titik peluh, akhirnya penubuhan Alumni LEADS 0509 telah menganjurkan satu program Sehari Bersama Calon SPM 2012 yang diketuai oleh Saudara Muhammad Farhan Miqdad bin Mohamad pada 31 Ogos 2012 bertempat di Dewan Sri Bistari Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar.

Antara objektif program adalah berkongsi mengenai kehidupan pasca SPM dan mengekalkan ukhuwah serta hubungan antara ahli kohort selepas tamat persekolahan, menjelaskan kepada para pelajar mengenai pemilihan kursus yang akan dihadapi bagi menentukan penempatan mereka di institusi pengajian tinggi tempatan dan luar Negara serta menyampaikan motivasi bagi menghadapi peperiksaan SPM.

Majlis ilmu dimulakan pada pukul 8.30 pagi dengan iringan doa dan muqadimah dari Saudara Sufi Firdaus Gan selaku Ketua Fasilitator. Pengenalan di slot pertama, para fasilitator disempurnakan oleh sedutan video yang di edit baik oleh Saudara Mohd Izzat Faidhi.

Slot 2 bermula sesudah semua fasilitator memperkenalkan nama, khusus dan tempat pengajian. Pengisian slot 2 adalah dengan memberi pendedahan apa itu Asasi, Matrikulasi dan juga Diploma dan di mana hala tuju selepas SPM. Pendedahan ini di sambut baik dengan pelbagai soalan yang diajukan.

Selesai sesi pendedahan selepas SPM, pelajar tingkatan 5 dipecahkan mengikut khusus pilihan hati berdasarkan 4 bahagian iaitu Kejuruteraan, Penjagaan Kesihatan dan Perubatan, Seni Bina dan juga lain-lain. Pelajar bergerak ke destinasi dan fasilitator menceritakan penjalanan dalam setiap khusus. Para pelajar begitu tekun dan mengambil peluang bertanyakan itu dan ini sebelum slot tamat pada pukul 10.15 pagi.

15 minit sebelum berakhir, Penolong Ketua Fasilitator, Saudari Ummi Ummairah memberikan tips untuk mengekalkan ukhwah sesama batch supaya dapat member sumbangan pada sekolah sebagai alumni.

Perjalanan program berjalan lancar. Selama 2 jam bagi kami tidak cukup dan berharap dapat meneruskan sumbangan ini untuk adik2 di masa hadapan. =)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Boarders Malaysia

Connecting ex-students of boarding schools in Malaysia.

Briged Bestari

Where Best Friends Cheer...Maju Sempurna!

L.E.A.D.S 0509 OFFICIAL WEBSITE

Where Best Friends Cheer...Maju Sempurna!

%d bloggers like this: