Category Archives: Aktiviti Batch

PRESSTiJ Kagumi Program Reunion 30 Tahun Batch STJ 81-85

8185 reunion 30 tahun 2015

Oleh Suhaimi Mohamad 85

Port Dickson, 22 Ogos 2015: 30-Year Get2Gether Legacy STJ8185 (30G2G) dengan slogan Rekindling Kinship adalah majlis meraikan 30 tahun ukhwah ‘batch 85’ selepas meninggalkan alam persekolahan STJ yang penuh dengan cerita suka duka pahit maung berada di Kg Gontam Kuala Pilah selama 5 tahun. Majlis 30G2G ini telah diadakan pada 22-23 Ogos 2015 di Puteri Beach Resort, Port Dickson.
Majlis ini juga bertujuan untuk mengerat silaturahim yang telah sedia terjalin di samping sebagai ruang untuk bertemu sahabat lama, ada tidak pernah ditemui sejak 30 tahun yang lalu….yang pasti “happening…. bro/sis.”
Kehadiran seramai 65 orang termasuk daripada Sabah dan Sarawak sudah cukup untuk “menghoghukkan” Puteri Ballroom, Puteri Beach Resort. Ramai yang hadir solo maklumlah hendak berbual panjang dengan kawan-kawan lama, kalau bawa pasangan mungkin pasangan akan kurang selesa katanya…(alasan je tu….hahhahah). Majlis berjalan secara santai untuk kawan-kawan berbual bertanya khabar dan gelak ketawa mengimbau kenangan kisah 30 tahun yang lalu semasa berada di SMSNS (seketika sahaja) sebelum ditukar kepada STJ. Indoor Games, X-Change of Gifts, Lucky Draw dan Juara Karaoke Legacy antara program yang dijalankan sepanjang majlis ini.
Satu program Tazkirah juga telah diadakan yang disampaikan oleh Saudara Sheikh Haji Zuriman Haji Abdul Karim. Yang menariknya Sheikh Zuriman juga adalah sebahagian daripada kami batch 85. Ianya amat bermakna dan bermanfaat sebagai peringatan kepada kami semua….5 series coming soon….
Bual panjang bersambung ke Teh Tarik Session di kedai mamak berhadapan Politeknik PD sehingga pukul 1.00 pagi. Hairan anak-anak pelajar Poly tengok pakcik dan makcik ramai-ramai ngeteh tengah malam sambil disusuli gelak ketawa…..(serius…satu pengalaman yang mungkin tidak dapat diulangi lagi)
Pada pagi 23 Ogos satu perlawanan Volleyball yang sepatutnya Inter-Class telah dijalankan di Pantai Puteri Beach Resort. . Disebabkan kurang penyertaan (maklumlah dah tak larat) terpaksa di tukar daripada Inter-Class kepada antara pasukan yang di undi pada pagi itu. Perlawanan berlangsung dengan hebat; ada yang tersembam dan terduduk untuk menyelamatkan bola tetapi demi semangat semuanya alah bisa tegal biasa.
Majlis 30G2G selesai sepenuhnya pada jam 11 pagi dan bersurai ke destinasi masing-masing.
Semoga persahabatan dan silaturahim sahabat Legacy 8185 akan terus berkekalan . Kami juga berdoa moga Allah SWT mengurniakan kesihatan yang baik dan merahmati seluruh keluarga besar Legacy STJ8185……….In Sha Allah.

Aktiviti Alumni STJ Sempena Jamuan Sireh Pulang ke Gagang II

Makluman Pengisian Aktiviti Alumni STJ Sempena Jamuan Sireh Pulang ke Gagang II pada SABTU 19 April 2014:

1. Golf Networking PRESSTiJ
Tempat : Royal Seri Menanti Golf Resort
Masa : 8.00pg -2.00ptg 19/4/2014
Coordinator : Bro Badin Batch 80

2. Friendly Cricket Match Alumni Allstars vs STJ
Tempat : Padang SMSTJ
Masa : 2.00-5.00ptg
Coordinator : Bro Mat Jimmie Ali 91

3. Rugby Clinic dan Friendly Match STJ Alumni Warriors vs STJ
Tempat: Padang SMSTJ
Masa :4.00-6.30ptg
Coordinator: Bro Megat 94

4. Jamuan Makan Malam Sireh Pulang ke Gagang II
Tetamu VIP : YB Dato Mohamad Hj Hassan, MB NS dan Isteri
Tempat: Dataran STJ (sebelah kantin)
Masa : 8.00 -10.30 mlm
Coordinator : Bro Mohd Nor 82 (YDP PIBG STJ)
Persembahan : Orkestra Alumni 2012 dan STJ
Pakaian: Batik atau sebarang pakaian majlis yang bersesuaian

5. Battle of the Bands
Tempat : Dataran STJ sebelah kantin
Masa : bermula 10.30 mlm
Bands – Batch 83, 84, 85 dan 96
Coordinator : Bro Hirman 96

Terima kasih

Khalid Ibrahim 89
Setiausaha PRESSTiJ

(Pohon sebarkan kepada semua rakan rakan batch alumni. Share info ini ke FB atau wasup setiap batch)

Majlis Iftar 1434H SMSTJ 99ers

SMSTJ 99ers Meriahkan Majlis Iftar 1434H di Puri Pujangga UKM

SMSTJ 99ers Meriahkan Majlis Iftar 1434H di Puri Pujangga UKM

Bangi- Pada 20hb Julai 2013 bersamaan 11 Ramadhan 1434H, satu majlis berbuka puasa bagi ‘batch’ 1999 telah diadakan di Puri Pujangga, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Dihadiri oleh 21 orang bekas pelajar beserta pasangan dan anak masing-masing mengundang nostalgia tersendiri. Terserlah keseronokan melihat keletah anak-anak sedari usia 2 bulan hingga ke 5 tahun. Meski mempunyai latar belakang yang berbeza, bersandarkan ‘One for All and All for One’, tiada jurang antara yang hadir dan juadah yang dihidangkan tidak mengecewakan. Acara yang dimulai dengan bacaan doa diakhiri dengan pemberian ‘goodies’ yang ditaja oleh Sdr Zulhilmi Baharudin selaku Koordinator Iftar dan Sdr Shahrizam Talib. Biarlah gambar berbicara……

Rozailin Hj Abdul Rahman

Iftar 2013 99ers 2Iftar 2013 99ers 3Iftar 2013 99ers 4

Family Day SMSTJ Batch 2009 @ LEADS 0509 – Teruja…sejuta kenangan indah

Oleh Farhan Miqdad
9 Februari, 2013 Port Dickson–  Seramai lebih kurang 30 orang daripada ahli LEADS telah meluangkan masa untuk tampil menyertai Hari Keluarga 2.0 pada tahun ini yang bertempat di Glory Beach Resort, Port Dickson pada 9 dan 10 Februari lalu. Aktiviti ini bertujuan untuk mengeratkan lagi ukhwah sesama ahli LEADS yang kini menyambung pelajaran ke seluruh Negara dan juga luar Negara.  Selain itu, telah dimaklumkan bahawa perjumpaan kali ini dicatatkan sebagai Perjumpaan Rasmi kali pertama dalam persatuan LEADS dan kehadiran telah dicatatkan oleh saudara Sabiq Hisham selaku Setiausaha LEADS.
563203_568983029792803_2015783672_n
        Perjalanan berjalan lancar dengan konvoi sebanyak 8 kereta yang masing-masing bermula dari Bahau, Kuala Pilah, Seremban dan akhirnya ke Port Dickson.  Selesai sahaja menikmati keindahan laut dan permandangan dari apartment, aktiviti pertama dimulakan. Konvoi kereta menuju destinasi ke Teluk Kemang dan seramai 10 orang telah mengambil kesempatan bermain Banana Boat yang disediakan di situ manakala yang lain kusyuk bergambar keliling pantai. Pengalaman bagi yang pertama kali menaiki Kapal Pisang sangat menerujakan dan kami tak berhenti ketawa sepanjang perjalanan mengharungi ombak tengah laut. Seperti biasa, presiden kami iaitu Farhan Miqdad berperangai tak ubah seperti kera mendapat bunga. Habis terhuyung-hayang dibuatnya bot itu. Saat-saat indah telah dirakamkan dalam bentuk jpg oleh photographer terkenal di kalangan LEADS iaitu saudara Nur Muhammad Naqiuddin. 3 kali jatuh dan satu jatuhnya di tengah laut yang sangat dalam. Hanya mengharapkan jaket keselamatan untuk terus hidup bagi insan yang tak tahu berenang. Pengalaman yang sangat mosha katanya!! Whoa.
 25957_10200644196407765_946289785_n
 Acara seterusnya pula adalah makan malam bersama. Meja yang sangat panjang dicantumkan membuatkan kami beraksi penuh teruja dan membicarakan tentang perkara-perkara lagha gaya seperti setahun berpisah adik-beradik. Tak dilupa juga, Muhammad Qiu sarat mengambil gambar para jejaka dan gadis cantik hingga satu pon gambar beliau tak sempat diambil. Punya bertanggungjawapnya beliau menjadi photografer.
 582816_10200644457574294_512066408_n
 Selesai sahaja makan dan kenyang, aktiviti seterusnya pula adalah mensyuarat agong yang diadakan di apartment para teruna dengan pintu terbuka dan kesemuanya menutup aurat. Atas dasar ketidakadaan tempat yang sesuai untuk membuat mensyuarat, AJK terpaksa membuat keputusan drastik untuk menentukan tempat perjumpaan.  Mensyuarat kali ini telah membincangkan tentang penubuhan LEADS dan usul-usul yang diketengahkan. Pelantikan Majlis Tertinggi dan AJK LEADS juga dibuat pada malam perjumpaan rasmi yang dipengerusikan sendiri oleh Ketua Persatuan LEADS @ presiden iaitu saudara Farhan Miqdad. AJK bagi setiap negeri telah dilantik untuk memastikan kebajikan LEADS dijaga dan sama-sama meluangkan masa bagi memantapkan lagi ukhwah lantas LEADS akan terus berbakti pada agama, Negara dan masyarakat. Walaupon nampak tiada kaitan, saya pasti lambat laut ianya berkait juga.
 528465_10200644455814250_113026794_n
 Selesai mensyuarat, permainan pertama dimulakan iaitu Twister Game. Cara bermain ialah seorang hakim perlu memutarkan satu kertas dan memberi arahan pada semua peserta. Lantak engkoranglah nak letak kaki dan tangan macammana janji arahan hakim dituruti. Permainan tamat pada pukul 1.30 pagi dan diteruskan dengan pop kuiz Meneka Hari Lahir ahli batch. Sangat mencabar betul bagi yang kurang ingatan ini. Hadiah bagi 5 orang yang hebat dan tepat meneka adalah dengan kupon  sarapan di hotel Glory Beach Resort pada keesokan harinya. Hebat! Antara yang diberi hidayah untuk mengingati birthday ahli LEADS lain adalah saudara Bedul, saudari Ummi, saudari Nisak, saudari Fazidah Jonet dan juga saudari Julies. Nampaknya wanita punya memori yang bersih dan kukuh. Seterusnya masing-masing beradu dengan style sendiri. Dengan ekon yang sangat syahdu membuatkan masing-masing lena dan meringkuk kesejukan.
   Acara pagi dimulakan dengan bismilah. Teruna LEADS memulakan hari dengan mandi di kolam renang resort. Kemain taw! Manakala para gadis sibuk menyiapkan diri untuk bersarapan. Aktiviti seterusnya adalah sukaneka. Bertempat di Batu 4, masing-masing sakan menyuntumkan senyuman dan ketawa yang terbahak-bahak. Kesemua peserta dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu Team  dan Team B. Antara aktivitinya ialah laga belon, pingpong ring, bola pelikat, pingpong chopstik, roti sempurna, telur terbang dan water t-shirt. Paling mengundang kegampangan ialah main telor terbang. Permainan tu daah okay dah. Jadi tak okay bila lepas main, telurnya diterbangkan ke kepala-kepala yang bertarget. Maka busuklah insan-insan yang terkena telur di kepalanya.
   Selesai game yang terakhir iaitu water t-shirt, masing-masing sakan bergambar!

404489_10200644761381889_1503830110_n

556153_10200644758421815_659591214_n
  Tepat jam 11.45, masing-masing beransur ke apartment untuk check out. Dalam pukul 12.30 semua kereta telah bersedia untuk ke kedai makan yang merupakan singgahan LEADS yang terakhir. Meskipun pada awalnya meja tidak dicantumkan #ada 2 atau 3 meja yang tak bercantum, tetapi atas dasar setia kawan dan semangat, kami menunggu meja berhampiran untuk dikosongkan dan dicantumkan hingga 7 buah meja panjang. Itu semangat yang tidak boleh hilang dalam diri setiap LEADS.
 Pada jam 2 petang, konvoi bergerak ke seremban dan berhenti di Aeon Jusco Seremban untuk sembahyang zohor dan lakukan beberapa aktiviti bermoral seperti main bowling dan lepak di kerusi urut. LEADS beransur-ansur pulang dengan senyuman yang tak pernah lekang di bibir. Kecuali seorang, presiden kita yang nampak di air mukanya satu perasaan yang tidak senang. Bila ditanya, rupanya beliau sedih untuk membenarkan LEADS pergi untuk meneruskan kehidupan masing-masing. Bagi beliau, biarlah LEADS terus begitu bersuka ria bersama. Tapi kenyataannya, LEADS perlu teruskan pengajian yang tak habis dan kembali ke dunia nyata.
   Semoga Family Day kali ni dapat memberi sejuta kenangan indah pada semua ahli LEADS dan harapan photografer rasmi kita, saudara Naqiuddin semoga family day seterusnya dapat hadir dengan suami/isteri tercinta serta anak-anak. Semoga ukhwah semakin rapat dan sayang LEADS ketat-ketat katanya. Saya bagi pihak bukan AJK mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih pada barisan AJK LEADS – Sabiq Hisham, Khairunnizam Sarjat, Aman Bohari, Asnida Aziz dan Farhan Miqdad yang bertukus-lumus menjayakan aktiviti yang dirancang dan menyediakan penginapan. Pengorbanan anda sangat-sangat tinggi. Tak lupa LEADS yang hadir, terima kasih memeriahkan family day kali ni. Semoga family day akan datang lebih ramai yang dapat bersama.

P/S : Gambar dikreditkan untuk photographers kita, saudara Naqiuddin, Saudara Kicap dan Saudari Jiejie. Berbilion gambar lagi boleh dilihat dari facebook mereka. =)

 P/S : Kita diibaratkan seperti satu family yang besar. Suka duka bersama, insyaAllah sampai mati =)

MEGA GATHERING STJ 83-87 Kamunting Beach resort… Pengkalan Balak..

Oleh Norazimah Nordin

Pengkalan Balak 30 April, 2011: Sungguh teruja sekali masa bangun subuh tuuu… wahh… setelah menunggu 5 bulan dan pelbagai planning yang telah di atur… maka… tiba lah saat yg dinanti…terujaaaa.. over excited laa gamaknyerr…

Hmm… Mr hubby kata.. U bawak keta baik-baik tauu…. papa tunggu kat seremban jerr…
OK laling…

So.. after panaskan masak lomak cili api ayam yang aku dah masak malam tuh… (Yang dah tinggal separuh kerana anak2 dah MERASA dulu…hehe)… kami pun bertolak lah ke Seremban…. (sebelom tu.. sempat gak belikan si OP nyer kerepek ubi dan kerepek pisang kat PASAR TMN UNIVERSITI  buat balasan pasal dia nak bagi Kek Lapis Sarawak and Ikan masin terubuk kat aku…. yesssss….

So.. kami pun mulakan perjalanan dari skudai pada tepat pukul 8.50 pagi… keadaan jalanraya… tak laa sesak sangat.. cuma banyak lori… and bas ekspress… cuti lama laa katakan… semua orang nak berCOTIIII lerrr…

Alhamdulillah sampai di Seremban tepat pukul 11.30 pagi… tak der berentikencing pun anak2 ku… hehe.. diorang tau.. omak eh nak poie reunion.. semua senyap jerr dalam keta…

Terkejut mr Hubby tengok aku dah sampai…. cepat nyerrrr…. tak sempat bibik nak tumbuk cili api.. nak masak gulai udang?????
Alamak…. masak lagik… adusss… hmm.. tak per lah.. okay ajer… bukan payah pun.. campak2 jer.. cili api..kunyit serbuk… serai tumbuk.. santan…. dah siap…. Perrgghhh,… Gulai Udang Galah ..siappp….
And ada lak ketam… Goreng laa…. ada pulak Ikan Jenahak…. Goreng berempah laa pulak…. aduhaiiii… nasib baik ada bibix…. kok tak.. maun pengsan den…. kaki dah laaa lenguh jalan jauh tadi… hmmmmmm….

So.. we all bertolak ke Pengkalan BAlak pukul 2.45 petang.. after gi visit my Mother In Law.. yang sakit di hospital seremban… masih macam tu jugak.. tapi ada proegress laa.. dia dah boleh bercakap sikit2… Alhamdulillah….

Sampai di Pengkalan Balak kul 4.30 petang… susah gak nak carik…. Kemunting Beach Resort tu.. but Ok laa hotelnyerr.. so… private… and ada swimming pool… hehe.. boleh laa anak-anak ku berendam sesuka hatiiii…..

Panass nyerr masa sampai tuuu… lagi2 tepi laut… tapi angin kuat.. best sangat…

first thing… mendaftar… ayo yoo… banyak nyerr nak isik tempat kosong… hehe… tapi its ok.. itu semua untuk masukkan dalam profile Alumni Batch kami…. Sapo nak Buek tu agak eh??.. haha…

Yang ada kat meja pendaftaran… Fazana.. super woman kiter… Big Boss.. Tan Sri Fareed rizal..an d Toh Puan Zafura… (alamak.. Boss.. sampai2 jerr suruh rehersal jadi MC laa pulak…. MR DIGGER kan ada…)..
hmm… tak per ..Layaaannnn… hehe.. Nasib baik dia dah bagi TSHIRT MEGHAH FREEEEEE… haha..
Shukri and Misah pun ada kat situ. Thanx U allszz.. tolong jadi AJK pendaftaran….. Dato’ KEyzal… tak habih2 nak menyakat…Puan Aimy Zaida… BZ dengan anak2 dia… nak mandi pool laa.. nak main pasir laa.. hehe… nak borak dgn dia pun curik2 masa jerr…

to be continued… hehe..

Fundraising Dinner for Sis. Rohayati Harun : Good People, Good Food, Good Times…and a Good Cause.

By Sis. Mar Azleena Omar 80

 If your friend is a true friend then they will come to you for help @D'tasik Restaurant Uniten Bangi

If your friend is a true friend then they will come to you for help @D’tasik Restaurant Uniten Bangi

Bandar Baru Bangi, Dec. 15, 2012: Our SMSNS friends are always very dear to our heart….there is a special relationship or bond that we can’t describe. You can only understand it when you go through it yourself. When you hear one of them suddenly fell seriously ill, you will feel so sad and will try your best to do something to ease their burden.

That is what happened when recently we received news that our friend, Rohayati Harun or Yati suffered from kidney failures. Yati has gone through a medical challenge life since she was Form 2. The latest condition really dampened her mood.
We then immediately decided to raise fund to help her in her medical financial commitment. The objective is to ease her financial burden for the initial months until she decides on her permanent arrangement.  She is incurring RM200 for each dialysis treatment and she needs to do it three times a week. So the monthly total cost is RM2,400. The dialysis cost is not covered under her company’s medical benefits nor her husband’s.
Sis Mar Azleena Omar (R) with Sis Yati to her right at her house in Bandar Baru Bangi with true friends

Sis Mar Azleena Omar (R) with Sis Yati to her right at her house in Bandar Baru Bangi with true friends

We did two initiatives for the fund raising;
1. Special Dinner for her which we’ve arranged for each friend that attended pays RM80. RM30 was for the dinner and RM50 goes to Yati’s Fund. During this event we had around 30 friends from a few batches. We have managed to collect RM2,200 after paying the dinner cost.
2. We have arranged for a bank account for friends that would like to contribute but not able to join the dinner. This bank account is under our Batch Treasurer’s name – Encik Norliza Yusof. This bank account is still open until to-date. We are still inviting friends to continue contributing if they want.
The permanent arrangement she is planning to do is applying for a medical boarded out from her current company and apply for ‘Pencen Ilat’ and medical benefits under SOCSO. As at to-date this is in progress.
We are getting support from other Batches on the fund raising too. We are also getting some other support like SOCSO contact persons……Syukur Alhamdulillah.
As at to-date we have collected a total of RM5,420. We have handed to Yati RM4,820 on 30th December 2012. We will continue to keep the collection open for now and will decide on our next visit to hand over the balance.
"There is a special bond that we can't describe, really.." Alumni PRESSTiJ mostly of SMSNS Batch 1980 at a Fund Raising Dinner at the  D Tasik Restaurant Uniten Bangi recently

“There is a special bond that we can’t describe, really..” Alumni PRESSTiJ mostly of SMSNS Batch 1980 at a Fund Raising Dinner at the D Tasik Restaurant Uniten Bangi recently

 Yati extended her sincere heartfelt thank you to all our friends that has contributed and felt so touched with their supports despite the fact she has not met some of them since school days.
Latest update, Yati will try alternative treatment soon. This is good for her especially when her condition is still new; when her kidney just started to shrink. Let’s doa or pray  for her well-being and improved health condition.

A Night of 1000 Memories- SMSTJ Batch 2012

Oleh Angah Azam Zamri, 1985

Wakil Guru SMSTJ, Cikgu Hashimah memotong kek istimewa, disaksikan oleh wakil-wakil  pelajar 2012 dan wakil alumni PRESSTiJ Sdra Khalid Ibrahim 89

Wakil Guru SMSTJ, Cikgu Hashimah memotong kek istimewa, disaksikan oleh wakil-wakil pelajar 2012 dan wakil alumni PRESSTiJ Sdra Khalid Ibrahim 89

KLIA , 15hb. Disember, 2012:  Bertempat di Ballroom Pan Pacific Hotel, KLIA telah berlangsung majlis makan malam bersempena dengan tamatnya era pembelajaran untuk para pelajar Batch KAMI 0812 di Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah. Dengan bertemakan “A Night of 1000 Memories”, majlis gilang gemilang tersebut telah dihadiri oleh hampir keseluruhan bekas pelajar Tingkatan Lima.

Nazrin dan rakan rakan

Nazrin dan rakan rakan

Walaupun tanpa kelibat pihak pengurusan kanan sekolah, majlis tersebut tetap berseri dengan kehadiran Puan Hashimah selaku Guru Penyelaras Tingkatan Lima 2012, Encik Azizian selaku Guru Kaunseling, Sir Anwar, Cikgu Rozi dan isteri serta tidak lupa kehadiran Cikgu Kamarulzamri.

Penghargaan seikhlas kasih kepada Bro Angah Azam Zamri 85 dari batch 2012

Penghargaan seikhlas kasih kepada Bro Angah Azam Zamri 85 dari batch 2012

Turut mengalu-alukan kemasukan bekas pelajar Tingkatan Lima 2012, ke dalam alumni, Presstij, majlis tambah bermakna dengan kehadiran beberapa bekas pelajar. Ini termasuklah Abang Shaifuddin Thani (77), Dato Baharuddin (1977), Puan Hafazah Hafidz (1984), Puan Nor Fara Ida Nordin (1989) beserta dua orang anak beliau. Turut hadir ialah Saudara Khalid Ibrahim (1989) selaku Setiausaha Presstij serta isteri beliau, Masni Afiza Mohamed, 1995.

Alumni Sis Masni 95 bersama jelitawan 2012

Alumni Sis Masni 95 bersama jelitawan 2012

Saudara Mohd Zamri Zainudin (1985) bertindak sebagai juruacara sepanjang majlis berlangsung.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa diikuti oleh ucapan dari beberapa bekas pelajar Tingkatan Lima 2012 termasuklah Ketua Murid, Saudara Nazrin Hakim, Saudara Farouq dan Saudara Nabil.  Turut memberikan ucapan alu-aluan adalah Puan Hashimah selaku Guru Penyelaras dan Saudara Khalid Ibrahim, mewakili Presstij.

The King & Queen of the Nite..Bro Nabil & Sis..

The King & Queen of the Nite..Bro Nabil & Sis..

Di majlis tersebut, Band SOG telah menghiburkan para hadiran dengan persembahan beberapa lagu yang bertenaga dan menghiburkan. Turut diselitkan adalah pertunjukan silap mata dan cabutan bertuah. Penghargaan seharusnya diberikan kepada kesemua bekas pelajar Tingkatan Lima 2012 yang telah mengambil inisiatif kemanusiaan dengan melancarkan kutipan derma “Save GAZA”. Hampir RM2,000 telah berjaya dikumpulkan pada malam tersebut. Sesungguhnya, kesedaran dan kesediaan mereka untuk merasakan denyut nadi kepayahan rakyat Palestin seharusnya mendapat sokongan padu pihak pengurusan kanan sekolah.

Seronok banggeett..

Seronok banggeett..

Paling mengesankan adalah “slide show” tentang perjalanan dan kenangan yang dinukilkan di hari-hari terakhir para pelajar di SMSTJ.

Majlis “A Night of 1000 Memories” berakhir pada pukul 11.00 malam dengan penuh kenangan manis di ingatan bagi setiap bekas pelajar. Perlu sekali bagi pihak jawatan kuasa untuk mengucapkan setinggi tahniah kepada semua yang telah menjayakan majlis tersebut terutamanya kepada Encik Kamarudin, iaitu ayak kepada Nabil yang telah bertungkus lumus bagi memastikan majlis tersebut berjalan lancar.

Nyanyian beramai-ramai lagu “GEMURUH” menyerlahkan semangat para pelajar untuk menggapai kejayaaan telah mengakhiri majlis makan tersebut.

Truly a Night of 1000 Memories for SMSTJ's Boys and Gals of 2012

Truly a Night of 1000 Memories for SMSTJ’s Boys and Gals of 2012

“A Night of 1000 Memories” tak akan berulang, tetapi kenangan yang dirangkumkan akan memastikan setiap yang hadir pulang dengan sarat kenangan manis. Kepada semua bekas pelajar KAMI 0812, diucapkan Selamat Maju Jaya.

Pohon pandan tumbuhnya rendah

Dikerat-kerat dibuat hantaran

Terpahat sudah kenangan indah

Moga ingatan akan berkekalan

Alumni Prihatin- Ziarah Keluarga Allahyarham Roslan Ismail (Kid) 1976

Oleh Ir Hj Zulkafli Jaalam (melalui Dr Norizan Ahmad)

Sdr Ir Hj Zulkafli Jaalam bersama anak anak Arwah Kid

Sdr Ir Hj Zulkafli Jaalam bersama anak anak Arwah Kid

Salak Tinggi, 8 Disember, 2012: Baru baru ini seorang alumni batch SMSNS 1976 telah kembali ke rahmatullah. Wakil batch 1976, Sdr Ir Hj. Zulkafli Jaalam dan Sdr Zat telah mengunjungi keluarga Allahyarham Roslan Ismail (Kid) di Salak Tinggi, Selangor. Kunjungan mereka telah disambut mesra oleh anak anak arwah. Mereka juga telah kematian ibu tercinta. Alhamdulillah anak-anak arwah dilahirkan bijak dan kini semua masih belajar. Yang sulung berusia 21 tahun masih belajar di Management Science University (MSU). Atas rasa tanggungjawab anak sulung beliau menangguhkan pengajian semester ini untuk menguruskan pelbagai perkara setelah pemergian ayah tercinta .

Anak arwah kedua sedang belajar fisioterapi di KPJ Kajang. Manakala anak yang ketiga baru menamatkan peperiksaan SPM serta meminati bidang mekanik. Anak bongsu arwah akan berada di tingkatan dua pada 2013. Mereka kini berada di bawah jagaan pakcik mereka yang merupakan adik kepada arwah emak mereka . Beliau kini berniaga kedai makan di Ampang. Rumah yang dikunjungi di Salak Tinggi itu adalah rumah sewa kerana buat masa ini mereka tidak ada rumah sendiri.

Arwah Roslan Ismail @ Kid

Arwah Roslan Ismail @ Kid

Pada kunjungan kali ini, Sdr Zul telah meyampaikan sumbangan yang telah berjaya dikumpulkan hasil sumbangan ikhlas rakan-rakan batch 1976 dan para alumni PRESSTiJ. Sesungguhnya usaha dan sumbangan murni ini amatlah dialu-alukan dikalangan alumni. Anak-anak arwah mengucapkan terima kasih dan terharu di atas ingatan semua rakan rakan arwah bapa mereka dan berharap Allah memberkati sumbangan.

Bagi alumni PRESSTiJ yang ingin memberikan sumbangan bolehlah menghubungi Sdr Zulkafli Jaalam (zuljaalam@gmail.com) atau Dr Norizan Ahmad (norizan_ahmad@yahoo.com). Alumni juga boleh berhubung dengan Sis Mar Azleena Omar Biro Kebajikan Presstij (azleena63@gmail.com).

Semoga Allah menempatkan roh arwah di kalangan mereka yang beramal soleh dan beriman. Amin.

Sambungan..

Program pada Januari, 2013

Coretan alumni di facebook:

Azfah Binti Ab Rahman Thanks Azizee Mahmood. Kami akan berterusan menyalurkan bantuan kewangan secara bulanan kepada mereka menerusi emak saudara.Kepada sesiapa yang ingin membantu anak2 yatim piatu ini boleh lah menyalurkan derma ke account EMRAN BIN ISMAIL; No. acc. MBB 1-14011-41222-9. Bagi pihak SMSNS76, saya dahului dgn. ribuan terima kasih & semuga Allah swt. murahkan rezeki kalian semua.
Azizee Mahmood Utk pengetahuan semua skali lagi. Yg sulung Fariz akan cuba mendapatkan tempat di IPTA. Yg kedua perempuan final semester di KPJ Coollege of Nursing. Yg ketiga menunggu keputusan SPM, Haziq. Dan yg bongsu Farah di tingkatan dua ….
penyerahan sumbangan Kelab SMSNS76 n Prestij oleh bro Hj Zulkafli Jaalam kpd anak2 arwah Roslan (kid) dgn disaksikan oleh kakak arwah di Salak Tinggi

Penyerahan sumbangan Kelab SMSNS76 dan Presstij oleh Bro Hj Zulkafli Jaalam kpd anak anak arwah Roslan (Kid) dgn disaksikan oleh kakak arwah di Salak Tinggi

STJ Class of 92 : ’20 Years Reunion’ ROCKKS!!!

Oleh Hasnida Nordin 92

Photo2

STJ 92 Reunion – One for the album

MORIB: Selepas 6 bulan perancangan untuk ber’reunion’, akhirnya pada tanggal 24 dan 25 Nov, kami berkumpul di Hotel Impian Morib, Selangor.  Nostalgia lalu tergambar kembali di ruang minda, bagaimana rapatnya hubungan kami, tambahan pula kami telah tinggal bersama di asrama selama 5 tahun. Pelbagai ragam dan kenakalan sehinggakan ada warden yang ‘tension’ dan meng’tension’kan.  Kenangan-kenangan inilah yang telah mendewasakan kami.  Sedar tak sedar ianya telah 20 tahun berlalu.

dinner2

Reunion Dinner..at Impian Morib Hotel

Menjadi harapan kami agar event ini, menjadi ‘event of the year’ dan rakan-rakan membawa pulang seribu kenangan.  AJK dan rakan-rakan berusaha menyediakan yang terbaik.  Tengoklah gambar sebagai bukti..;)

STJ 92 Reunion Goodies

STJ 92 Reunion Goodies

We start our day as early as 10 am……….Alhamdulillah at 6pm, we were very happy to see the end result.  Minum petang juga di sediakan sebagai alas perut before dinner @8pm.

Borak borak for ole time sake..during STJ92 Reunion Dinner..nothing can beat that!!

Borak borak for ole time sake..during STJ92 Reunion Dinner..nothing can beat that!!

Reunion Cakes to top it all...purrfect

Reunion Cakes to top it all…purrfect

STJrians yang datang  melebihi 50 orang.  Meriah dan semua happy.  First opening ucapan dari wakil AJK –Radziah Adam, dan Bekas Ketua Murid Agong –Afizal  Aris. After doa by Ghazali Muzahid…we run for the food.  This is BBQ dinner, food sedap dan kami amat puas hati.  We have 20 Years cake as well..yummy cake JJJ

STJ 92 Next Gen are having the time of their life too..congrats to all the AJKs

STJ 92 Next Gen are having the time of their life too..congrats to all the AJKs

Besides that, kami adakan 2 games for kids and 3 games for adults.  Ada soalan untuk menyanyikan lagu sekolah…tapi  malang kami menyanyi out of tune.

upsr hadiah

Tahniah kepada ‘ anak-anak, ibu-ibu, bapak-bapak’ yang anak-anak mereka telah mendapat pencapaian cemerlang dalam UPSR.

25 Nov, after breakfast kami bertanding dalam acara sukaneka…memang kelakar.  Kami di bahagikan mengikut 4 kumpulan –Engang, Garuda, Rajawali & Helang. The winner is Garuda..Congratulation guys!!!

Reunion Telematch Syiookk

Reunion Telematch Syiookk

After 20 years we have so many things to share, so many stories to update and so many nostalgic events in the past to chat and laugh about. Anggaplah majlis Reunion ini adalah dengan tujuan murni dan ikhlas dalam menyambung silaturrahim dalam konteks kekeluargaan.  Tahniah dan syabas kepada kesemua ahli Jawatankuasa Penganjur dan rakan-rakan yang hadir untuk REUNION tahun ini.  Anda tahu anda adalah yang terbaik.

Best moments..STJ 92 Forevaaa...

Best moments..STJ 92 Forevaaa…

https://www.youtube.com/watch?v=91gt7Wq7TNs

STJ Southern Cell Hari Raya Gathering 2012

By Robin Yau

Pasir Ris, Singapore

Pasir Ris- Singapore, 16 Sept. 2012– Southern Cell of Ex-STJ/Presstij which include ex-students residing in  Melaka, Johor & Singapore met quite regularly in JB, especially when we have visits of our brothers & sisters (other ex-students from the northern area).  So far we have 15 active members and we remained as an informal grouping of STJ Alumni cum a social group with shared common grounds.
This year Hari Raya get together was hosted by Robin Yau (’81) at The Pasir Lodge Bungalow located at Pasir Ris Singapore on 16th Sept 2012.  Those who attended were:
  1. Robin Yau (81)
  2. Jamel Saleh (81)
  3. Jamal Taharim (81) & Family
  4. Afida Norliza (80)
  5. Zulaifah Mustaffa (81) & hubby
  6. Jimmy Kwang (82) & family
  7. Chua Poi Hean (82) & wife
  8. Morita (82)

(L-R) Afida Norliza, Mori M M Eita & Zulaifah Mustapha

As it was a Potluck event, we had a lot of local delicacies served, such as;
  1. Lemang
  2. Rendang Ayam & rendang pucuk pegaga
  3. Daging goreng cili api
  4. Roti jala
  5. Ketupat
  6. Nasi beringin
  7. Rendang burung puyuh
  8. Sambal Kacang
  9. Kuih muih & Hari Raya cookies

(L-R) Poi Hean Chua, Mori M M Eita & Afiza Norliza

We had a good time mingling around and catching up with our two new members, Kwang & Chua who has been in Singapore for many years but have not joined until recently.
We hope to be able to repeat this gathering again next year in JB.

Thanks to all of you..the family is expanding!- Robin Yau

Boarders Malaysia

Connecting ex-students of boarding schools in Malaysia.

Briged Bestari

Where Best Friends Cheer...Maju Sempurna!

L.E.A.D.S 0509 OFFICIAL WEBSITE

Where Best Friends Cheer...Maju Sempurna!